30 Ağustos 2010 Pazartesi

Yine mi?

Oturdum,başka dünya kadar işim yokmuş gibi o işlerin sadece tarafımdan halledilmediği sürece içinden çıkamayacak bir hale dönüşeceğini bilmiyormuşum gibi blogumu taradım baştan ayağa.Bir de ne göreyim!Uykuyla ilgili ne çok yazmışım,post uykuya dair değilse bile bir iki kelime yer vermişim illaki.Uyudu,uyumadı,sevmiyor,uyuyamıyor,uykusuzum,uyku neydi,nasıl birşeydi'ye kadar vardırmışım bir ara.O bir ara ilk üç ayına denk düşüyor.Sabahın köründe kalkan küçük bir bebek nasıl olur da gece yarılarına  kadar gözünü kırpmaz anlamadığım ilk üç ay!Koliktir dediğini duyar gibiyim.Evet kolikti.Evet gazı,sancısı boldu.Ama rahatlatmak için kocakarı reçeteleri dahil her şey denendi.Rahatlatılıyordu ama uyumuyordu.Anne de ''ben uyuyum biraz da siz bakın'' türünden olmayınca iki huysuz baaaayannnn olarak geziyorduk ortalıkta.Çevremdekiler anca şimdi diyebiliyorlar;o zaman Irmak'dan çok sen huysuzdun diye:)))Niye şaşırdınız ki?Huysuzdum evet.Uyumayan oydu,uyuyamayan ben!
İlk üç aydan sonra şahane bir tabloyla karşılaşmadık tabiki.Gazlar pofff diye bitti aniden.Ama uykusuzluk baki kaldı.Gündüz iki kere üçe bölünen iki uyku!Üç bilinmeyenli denklem işte!Çöz çözebilirsen...1 yaşına gelmiş ''kocaman''kızım gündüz uyuyup uyuyacağı bir saatlik uykuları bile ikiye üçe bölmeyi tercih ediyordu niyeyse!Geceleri de beş altı kere uyanıp meme emiyordu,hatta ben bir ara uykusuzluk nasıl vurduysa kaç kere uyanıp emdiğini yazmaya başlamıştım:)))Ne işime yarayacaksa!(Şimdi acayippp saçma geldi:)
Yaz gelsin sokaklarda yorulur uyur,kış gelsin ısınır uyur,bahar gelsin serinler uyur diye diye iki yaşına girmesiyle  ''yeterrrrrr uyumak istiyorum sadece''diyip isyan bayraklarını açtım ve emzirmeyi bıraktık.Ve tatatatammmm deliksiz bir gece uykusu bizimdi artık.Deliksiz!Bölünmeyen!Üç ay sürdük saltanatımızı.Gündüz ,gece tam anlamıyla harika bir uyku düzenimiz oluştu.Meğer fazla sevinmişim.
Bezi bırakmamızla tuvalete kaldırmak gerektiğini atlamışım.''Aman canım bir kere kalkmak da bişey mi ''dememle Irmağın''ben artık sallanmak istemiyorum,yanına yatıcam öyle uyuyalım''demesi bir oldu.Önce yine bir hopladım sevinçten.''Büyüdün kızım , bence de artık sallanmayalım'' dedim ve uzandım yanına.Soyun !dedi bana kendileri.Nasıl yani diye baktım?Soyun anne sırtına dokunarak uyucam.İlginç çocuk!Peki deyip tüm isteklerini yerine getirdim.Tek gözüm açık uyuyor mu diye kontrol ettim.İki saat kadar(abartmıyorum)dönerek uykuya geçmeyi başardı.Ben büyümüş artık benim kızım aman da ne güzel bir duygu bu diye zaferden dönen bir ifadeyle kalktım yanından.Fakat bu tek gözü açık durumlu seansların her biri iki saat kadar sürmeye devam edince eskisinden daha yorucu bir hal almaya başladı.Bu haftaya kadar!
Masal okumamı istiyormuş.Yahu her şey nasıl da benim istediğim gibi gidiyor ,ben de ne zaman uyumadan önce masal okurum diye bekliyordum gibisinden yine aceleci bir sevinç gösterisi yaptım.Uyku saati gelince başladım masal okumaya.Okuma anne anlat,bir yokmuş bir de varmış de:)))Buna da peki.
Bir masal,iki masal,üç masal,dört masal,beş,altı.Bir tane daha anlat!E ama uyduramıyorum artık,yaratıcılığında bir sınırı var.Çizmeli kediyle uyuyan güzeli kanka yaptım.(kedilerden korkma uyuyan güzelden dolayı uykuya yaklaşalım,hani uyumak için yattığımızı bir daha hatırla istersen )daha çıkmıyor kızım uyuyalım!Saatler sonunda uyudu.Ben artık zafer kazanmıştan çok serseme dönmüş vaziyette kalkar oldum yanından.Bugüne kadar!
''Anne ben gündüzleri uyumucam'' dedi ve yıkıldım...''E ama daha çok küçüksün güzel kızım,dayanamazsın akşama kadar,hem çok erken kalkıyoruz.''Erken kalkmıcam anne,akşam da çabuk uyucam''.Buyrun işte,çözmüş formülü. Sabah biraz daha geç kalkıp gündüz uykusunu atlayıp akşam da daha erken yatacak!E ama gündüz sen uyuduğun zaman annene nasıl bir zaman kalıyor biliyor musun,hem 4 yaşına kadar değil miydi bu gündüz uykusu işi,hem daha kreşe gidip bugün uyudu mu diye soracaktım ben öğretmenlerine,DİYEMEDİM!Ama siz diyin de bir rahatlatın beni,Geçer,gider,unutur,dönemseldir,çocuktur bilmez ne söylediğini değil mi:))))))

9 yorum:

nehirineylemleri dedi ki...

Valla Nehir de artık ciddi ciddi gündüz uyumak istemiyor! Çok canım sıkılıyor, okulda uyuyacaklar ama Nehir ne yapacak hiç bilmiyorum! O yüzden 'geçer geçer' diyemiycem ben:(

Yasemin Aktuğ dedi ki...

Burcu valla işin zor. Irmak kız cevabınıda vermiş ya koptum. demek geç kalkacakmış. Oy bu kuzular çok akıllı ya. Ben sana bir öneride bulunamayacağım zira benim oğlan öğleden sonra fosur fosur uyuduğu için uyumayan çocuk nedir bilemiyorum. Enerjisini mi boşaltamıyor acaba diye aklıma geldi. Gündüz parkta bahçede yorulmuyor da ondan mı ki?

Sen Gelince dedi ki...

Umarım sadece sözde kalır:( Aynı olmasa da bizim de hiç mutlulukla anlatacağım bir uyku düzenimiz olmadı maalesef... Ve seni çok iyi anlıyotum. Ben de uyuyamayınca çok huysuz oluyor-dum(um)...

Başak dedi ki...

Burcu bizim de mükemmel bir uyku düzenimiz vardı ada doğduğundan beri.Akşam 20.00 de yatar ve kendi kendine uyurdu.Gündüz uykusu da uyurdu.Şimdi de uyuyor ama artık benim yanımda yatmak istiyor,uyuyana kadar sırt kaşıtıyor hem de daha geç uyuyor.ben de çok yoruluyorum ve eski günleri çok özlüyorum:(Bizimki iyiyken kötü oldu,sizinki tam tersi olur inşallah

annesiningülü dedi ki...

bizimki gündüz uykusunu es geçersen acayip sapıtan bir tipe dönüşüyor.. hayatı zindan ediyor :) uyuyor hala bebek gibi gündüzleri 2 saat uyuyor. ama az kaldı galiba 4 yaş'ta bitermiş gündüz uykusu :(
Irmak çözüm yolu bulmuş annesi :)

Ömer Tuna dedi ki...

Eyvah eyvah demek uyumuycam diyor. Bizde uykuya geçerken sıkıntı geçiyoruz. Masal okumalar, oyuna devam etmk istemeler ama uyuyuncada banamısın demiyor.
Irmak baştan sevmemiş uykuyu galiba başı ne olursa sonuda öyle gidiyor:(

elif-kayra dedi ki...

bütün çocuklar aynı sanırım, uyku hep problem bilmezler nasıl güzel bir duygudur :) bizler için

burcu dedi ki...

Nehir'in annesi;işin aslı ben de geçer geçer diyemiyorum.
yasemin;sen sus bakimmm:)))
özlem;ben de nilsuyu okurken hep aynen aynen derim biliyor musun?
başak;sırtsal bir dönem başlıyor demekki.bulaşıcı mı bunların her bir şeyi ya:))
bahar;di mi ama çözümü de hazır:)
ömer'in annesi;evet baştan sevmedi malesef ve bu ne yaparsan değiştirilemiyor.onlar belirliyor aslında bir çok şeyi.
elif;bir bilseler.(

Sibelbek dedi ki...

Bizim bücür böyle bir uyarı yapmadan direk uygulamaya koydu canım. yat kalk dua et, ön hazırlık yapma şansın var :)))